Cześć,
Czy lubicie krewetki? Ja uwielbiam! 😍😍😍
Odkąd przyjechałam do Lizbony jem je przynajmniej 2 razy w tygodniu. Tutaj są one dużo tańsze i naprawdę pyszne. Co najlepsze, najbardziej smakują mi te, które sama przyrządzam dlatego daje Wam przepis! Jest mega prosty, ale zdecydowanie najlepszy.
Czego potrzebujecie?
- 200-250 g krewetek
- około 40 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 6-8 dużych ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
- pieprz (ja lubię ostre potrawy więc daje chili)
- cytryna
- ugotowany ryż lub bagietka jako dodatek
i to tyle ze składników.
Jak przygotować?
Na początku dokładnie myjecie krewetki czy to w pancerzach czy obrane. Następnie bierzecie połowę masła i podsmażacie na nim czosnek, około pół minuty. Później zdejmujecie czosnek, żeby się nie spalił i wrzucacie krewetki (można też wrzucić te z pancerzami). Smażycie około minuty z każdej strony, możecie dodać trochę masła lub oliwy żeby się nie spaliły. Kiedy zmienią kolor na bardziej biały to znaczy, że są już gotowe. Dokładacie wtedy z powrotem czosnek, dodajecie resztę masła i oliwy, posypujecie pietruszką, skrapiacie cytruną i gotowe. Możecie wymieszać z ryżem lub po prostu maczać bagietkę w sosie. Obie wersje są nieziemskie! <3
Kiedy jestem w domu używam tych krewetek. Niestety mrożone, ale też dobre :)
Dajcie znać czy podoba Wam się przepis!
Buziaki
Kinia! 😍
Czy lubicie krewetki? Ja uwielbiam! 😍😍😍
Odkąd przyjechałam do Lizbony jem je przynajmniej 2 razy w tygodniu. Tutaj są one dużo tańsze i naprawdę pyszne. Co najlepsze, najbardziej smakują mi te, które sama przyrządzam dlatego daje Wam przepis! Jest mega prosty, ale zdecydowanie najlepszy.
Czego potrzebujecie?
- 200-250 g krewetek
- około 40 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 6-8 dużych ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
- pieprz (ja lubię ostre potrawy więc daje chili)
- cytryna
- ugotowany ryż lub bagietka jako dodatek
i to tyle ze składników.
Jak przygotować?
Na początku dokładnie myjecie krewetki czy to w pancerzach czy obrane. Następnie bierzecie połowę masła i podsmażacie na nim czosnek, około pół minuty. Później zdejmujecie czosnek, żeby się nie spalił i wrzucacie krewetki (można też wrzucić te z pancerzami). Smażycie około minuty z każdej strony, możecie dodać trochę masła lub oliwy żeby się nie spaliły. Kiedy zmienią kolor na bardziej biały to znaczy, że są już gotowe. Dokładacie wtedy z powrotem czosnek, dodajecie resztę masła i oliwy, posypujecie pietruszką, skrapiacie cytruną i gotowe. Możecie wymieszać z ryżem lub po prostu maczać bagietkę w sosie. Obie wersje są nieziemskie! <3
Kiedy jestem w domu używam tych krewetek. Niestety mrożone, ale też dobre :)
Dajcie znać czy podoba Wam się przepis!
Buziaki
Kinia! 😍
Komentarze
Prześlij komentarz